Notenbalkers, nu ook op lnstagram

Veel jongeren zitten inmiddels al weer op Tikîok, maar dat was voor ons als 44-jarige hofkapel toch nog een beetje te modern. Facebook, e-mail en internet, daar waren we al mee bekend, maar inmiddels zijn we nu ook te vinden op lnstagram. We zijn er zeker niet als eerst, maar gecombineerd met onze leeftijd houden we het er maar op dat hier ook een variant van het ‘Gassels kwartiertje’ op van toepassing is geweest. Je kunt ons vinden op lnstagram via @notenbalkers. Als je ons dan toch gevonden hebt, vergeet ons dan ook niet te volgen!

De elf zit weer in de maand

 

De elf zit weer in de maand en hoewel dat ook betekent dat Sinterklaas binnenkort weer in aantocht is, betekent het voor ons gelukkig vooral weer dat de carnaval in aantocht is.

Waar het ieder jaar in aanloop naar het Sinterklaasfeest toch altijd weer even spannend is of de Sint wel op tijd met de pakjesboot in Nederland zal aankomen, is het dit jaar toch ook verrassend spannend voor menig carnavalsvierder of, nu de elfde van de elfde nadert, het wel allemaal goed gaat komen en het carnavalsfeest wel door kan gaan.

Maar waar het tot nu toe nog ieder jaar zo is geweest dat Sinterklaas op tijd aankomt in Nederland en ook alle pakjes op tijd worden bezorgd, hebben we goede hoop dat dit jaar de carnaval gewoon door kan gaan. Aankomend carnavalsseizoen kunnen we als de hofkapel van Gassel ons ook nog verheugen op een geweldig jaar, want waar we eigenlijk een jaartje nagenoeg stil hebben moeten staan, kunnen we dat dit jaar inhalen.

Het feest kan in dubbele hevigheid losbarsten.

Sterker nog, vijf keer dubbel, want niet alleen mogen we na een veel te lange periode eindelijk weer los, onze Gasselse carnavalsvereniging viert dit seizoen ook nog eens haar 55-jarig jubileum.

Over een paar nachtjes slapen op zaterdag 13 november is het zo ver.

We nemen dan afscheid van onze coronaprins Dennis d’n Twedde en komen er achter wie wij aankomend jaar muzikaal mogen begeleiden in zijn gaan en staan als jubileumprins van carnavalsvereniging De Ezels uit Gassel.

Tijdens de repetities hebben we inmiddels het stof goed van en uit de instrumenten geblazen en bewapend met een aantal nieuwe nummers knallen we er dit jaar hoe dan ook gewoon tegenaan!

Anders dan anders

Het is inmiddels de elfde van de elfde geweest, de dag waarop bij ons altijd het hart iets sneller gaat kloppen. Iedere zaterdag na de elfde van de elfde trappen wij in Gassel namelijk samen met carnavalsvereniging de Ezels traditiegetrouw het nieuwe Carnavalsseizoen af in Slot Ezelstijn. De vorige prins treedt af en de nieuwe prins treedt aan. Waar we 2020 nog vol goede moed konden aftrappen met een geweldige carnaval in het thema ‘Proud to be fout’, ging het na de carnaval helaas echt fout met de uitbraak van het coronavirus. Omdat de gezondheid nou eenmaal het belangrijkste is wat er is, kunnen de festiviteiten van carnaval voorlopig geen doorgangvinden, net zoals vele andere activiteiten.
Tot we van de maatregelen om ons te beschermen af zijn, zullen we het voorlopig toch samen, maar op afstand moeten uitzingen, of uitmusiceren. Hoewel het slagwerk prima met mondkapje op muziek kan maken, gaat het voor de blaasinstrumenten toch lastig. Dit is ook gebleken uit recent onderzoek van een van onze leden. Tot er een manier is gevonden waarop we muziek kunnen maken met mondkapje, of er een vaccin wordt gevonden, doen wij het de komende tijd nog rustig aan.
Mochten de tijden beter worden, dan staan wij als Hofkapel de Notenbalkers natuurlijk meteen paraat voor de nieuwe prins. Die overigens wel verdomd veel op de vorige prins lijkt. Wat blijkt? Nu Dennis d’n Urste niet goed heeft kunnen aftreden is hij ook meteen weer aangetreden als Dennis d’n Twedde! Wie weet kunnen we dus nog een stukje carnaval redden. Zodra we weer van start mogen, zullen we er zijn en wij hopen dan ook iedereen in goede gezondheid weer muzikaal te mogen begroeten. Tot die tijd wensen wij iedereen in ieder geval een goede gezondheid en sterkte in wat ons nog rest van deze moeilijke tijd.

Nieuw seizoen komt er weer aan

De maand heeft weer dubbele cijfers en dus komt de elfde van de elfde er ook weer aan. Op 16 november zal de nieuwe heerser van het Ezelrijk zichzelf presenteren en zal Prins Roy d’n Urste de scepter spreekwoordelijk aan de wilgen hangen. Onder prins Roy stond de carnaval in het thema van ‘BEACH’. Na de bekendmaking van prins Roy leek de carnaval voor ons echter bijna in het water te vallen. Onze eigen Maikel dreigde met de stille trom te vertrekken en ons als nieuwbakken adjudant van prins Roy in de steek te laten. Als kapel zouden we tijdens de carnaval zeeën van tijd hebben gehad als we geen kleine trom hadden gehad. Want net als een vis moet zwemmen, hebben wij als hofkapel ons slagwerk nodig. Gelukkig bleek niets minder waar en had Maikel een waardige tijdelijk vervanger voor ons opgetrommeld. Met prins Roy d’n Urste als dorstlustige hoogheid en met zijn klein gevolg hebben wij afgelopen jaar de boot niet afgehouden, tijdens vele prinsenrecepties en andere activiteiten zijn wij van de partij geweest. Na afsluiting van het carnavalsjaar is Maikel weer teruggekeerd als onze slagwerker. Als hofkapel hebben wij hier zelfs een slaatje uit weten te slaan; na afsluiting van het carnavalsseizoen hebben ook hofdame Manon en adjudant Thijs besloten om met ons in zee te gaan en onderdeel te worden van onze hofkapel. Ook prins Roy heeft zich al meerdere keren gevoegd in ons gezelschap. Echter, niet als muzikant, maar als fan. Sinds dit seizoen hebben we niet alleen nieuwe muzikanten, maar ook een nieuw muzikaal leider: onze Joris, ondersteund door onze Erik. Judith en Marieke hebben besloten om terug te stappen als muzikaal leiders, maar zij blijven tot ieders vreugde nog wel volop aanwezig in de sax-sectie, die overigens ook aangevuld is met onze Sandra vd Berg. Ondanks deze grootschalige reorganisatie van de kapel, hebben wij op muzikaal vlak niet stilgezeten. Afgelopen half jaar hebben onder meer gespeeld bij het ‘loop-naar-de-pomp-festival’ in Escharen, de rolstoelvierdaagse van het Graafsche Catarinahof en de Gasselse Zomerfeesten. In september zijn wij met een grote groep fans weer eens de grens over gegaan naar Duitsland. Tijdens een zeer geslaagd en gezellig weekend hebben wij de dorpen Alten Ipe en Sellinghausen voorzien van Gassels mooiste exportproduct: muziek, zowel op CD als live. Over een paar weken begint het carnavalsseizoen en zullen wij onze klanken weer laten horen in Slot Ezelstein. Vol spanning wachten wij af wie de nieuwe heerser van het Ezelrijk wordt!

Doorloop Vierdaagse in Gassel

Zoals alweer een aantal jaren spelen we tijdens de doortocht van de vierdaagse in Gassel. We zullen met z’n allen er vroeg voor uit de veren moeten. We starten namelijk al om half 8 in de ochtend.
Op het plein tegenover het Gemeenschapshuis de Viersprong zullen wij diverse nummers gaan spelen om er weer een gezellig feestje van te maken. Natuurlijk is iedereen van harte welkom om te komen luisteren op vrijdag 19 juli om va 7.30 uur.

Carnaval weer goed afgesloten

Prins Roy heeft er met mijn zijn Hofdame Manon, Adjudant Thijs en Adjudant Maikel een heel mooi feestje van weten te maken.
Het thema Beach was tijdens de pronkzitting en de optocht heel nadrukkelijk aanwezig.

Natuurlijk hebben we samen met De Prins zijn gevolg diverse buiten dorpse activiteiten bezocht waar onder ook Blerick.
Blerick had niet op de activiteiten lijst gestaan waren het niet dat Hofdame Manon daar vandaan kwam.
Wij als kapel hebben daar dan ook even laten zien dat wij als Brabanders ook wel het Carnavals feestje weten te bouwen.

Het was weer een zeer geslaagde en gezellige Carnaval

Nieuw Seizoen staat weer voor de deur

De wintertijd is weer ingegaan en de carnavalstijd kondigt zich dus ook weer aan.
In tegenstelling tot de wintertijd en zwarte piet is er geen discussie over het afschaffen van de carnavalstijd en net als ieder jaar kunnen we er dan ook zeker van zijn dat dit een terugkerend fenomeen is.
Afgelopen jaar heeft Hofkapel de Notenbalkers zich natuurlijk een beetje op een roze wolk begeven.Wij waren in blijde verwachting van ons 40 jarige bestaan. Met prins Joost d’n Urste aan het roer ging Gassel mee op deze roze wolk compleet met boa’s en veren. Inmiddels zijn de boa’s in de rui en raken de laatste roze elementen op de achtergrond.Ook wij als hofkapel zullen minder vaak te zien gaan zijn aankomend jaar in onze roze polo. Nieuw is altijd beter en de hofkapel is dan ook in een nieuw jasje gestoken, ofja, nieuwe oranje polo’s en blauwe blouses. Tijdens de Gasselse Zomerfeesten hebben wij daar al een klein voorproefje van laten zien, maar aankomend jaar zullen we nog veel vaker te aanschouwen zijn in ons nieuw tenue. Hoewel nieuw altijd beter is, is het natuurlijk niet zo dat iets uit de oude doos slecht is. In de afgelopen 40 jaar zijn een heel aantal nummers de revue gepasseerd. Waar we normaal ons repertoire vooral aanvullen met nieuwe nummers en een aantal nummers uit de oude doos, hebben we dit jaar met ons jubileum vooral ons repertoire aangevuld met nummers uit ons archief. Nummers als Narcotic en Radar Love zijn nog niet verdwenen in de archiefdozen, maar worden nu wel vergezeld door nummers uit die archiefdozen zoals Spidy Gonzales en Met Anton aan de rol. Het stof is van deze pareltjes afgeblazen door onze muzikanten. Het is nog niet duidelijk wie de prins zal worden van het Ezelrijk en daar wachten wij als Notenbalkers met zeer veel spanning op. Met onszelf in ieder geval gestoken in een nieuw jasje en bewapend met antieke en minder antieke nummers staan wij ook dit jaar weer garant voor een flinke portie zinloos muzikaal geweld en verklaren wij het nieuwe seizoen alvast voor geopend!

In het nieuw gestoken

Op zondag 26 augustus zijn we in het nieuw gestoken.
Tonnie Cremers  van “D’n Huuskamer” en Paul Cornelissen van “Toon Cornelissen Witgoedservice” hebben dit als sponsoren mogelijk gemaakt.

Er is een prachtige blouse en een polo geschonken.

Wij willen dan ook onze sponsoren hiervoor heel hartelijk danken.

Carnaval weer voorbij!

Prins Joost, Hofdame Judith, Adjudantes Petra en Franca met Hofmeier Erwin, hadden er weer een prachtig seizoen van gemaakt.
Zoals het Thema Rose al zei was deze Carnaval dan ook helemaal rose gekleurd.
Helaas, Carnaval is weer voorbij dus op naar een nieuw seizoen.
We gaan zullen zien wat dit nieuwe jaar ons weer zal gaan brengen.

Een jaar lang deurdonderen !!

Het nieuwe carnavalsseizoen staat weer voor de deur! Toen vorig jaar Prins Mathieu d’n Urste de scepter mocht ontvangen van onze eigen Prins Harrie d’n Urste, dachten wij dat wij zeer tevreden konden zijn. Twee jaar na elkaar gas d’r op kunnen wij echt niet aan. Maar toch was ons wederom geen rust gegund. De opdracht van Prins Mathieu was duidelijk, we moesten en we zouden deur donderen. Dat was natuurlijk een praktische keuze van die Brabofiel (het thema was ik hou van Brabant), het carnavalsseizoen was kort en dus was het voorwaartsmars van hot naar her. Hoewel Mathieu bijna zijn hele familie en zijn hond in zijn klein gevolg had geplaatst, was dat nog niet genoeg voor zijne dorstlustige hoogheid.

Ondanks het drukke seizoen zag Prins Mathieu nog de kans om zo nu en dan zou de prins wat extra personen aan zijn klein gevolg toe gaan voegen. In Grave voegde hij spontaan twee hofdames toe aan zijn gevolg, twee PotEzels/Ezelburgers. In Velp werd er de nar toegevoegd aan het klein gevolg. Om tijdens het OB-bal weer over te stappen op een andere nar, dit keer wel van Gasselse bodem.

De carnaval dan ook voorbij. Bij optocht werd dit wel heel letterlijk en vlogen wij bijna door de harde wind van onze mooie wagen af. Toen de boerenbruiloft alweer kwam aangevlogen, kwam uit de kapel toch de vraag why tell me why op. Dat was niet een vraag over de liefde tussen het boerenbruidspaar, want zelfs meneer pastoor zag dat het goed was. Maar als kapel konden wij er gewoon niet bij dat de carnaval alweer voorbij was.

Vandaar ook dat wij op vakantie in Sellinghausen toch het stof weer uit de toeters hebben geblazen. Tijdens de vierdaagse zochten wij door de harde regen onderdak in een tentje tegenover de viersprong. Toen wij daar hoorden van het dorpsfeest in Gassel konden we dat natuurlijk ook niet links laten liggen en samen met wat vrienden hebben wij de zondag van het dorpsfeest voorzien van muziek.

Zaterdag is het dan eindelijk zover wij zullen live zien wie dit jaar de titel: ‘Zijne Dorstlustige Hoogheid van het Ezelrijk’ mag gaan voeren. Om toch de kas van de kapel nog even te spekken zullen we zondag na de prinsenonthulling even zwart wat bijverdienen in Grave. Maar dan zijn we er helemaal klaar voor en het zal ongetwijfeld een carnaval worden om nooit te vergeate.

 

Gas op d’n Zuuger

Toen vorig jaar bekend werd dat Prins Harrie d’n Urste de nieuwe vorst van het Ezelrijk werd, werd het ons ook al duidelijk: we moesten aan de bak! Hoewel onze dorstlustige hoogheid ons prinses Judith had ontnomen, verwachtte hij ook nog eens “herrie vur tien”. Wij als geteisterde kapel besloten toch om ons beste beentje voor te zetten. Vol goede moed lieten wij, naast onze gebruikelijke muzikale klanken, met de balkavond onze zangkunsten los in Slot Ezelstein. Tot onze grote schrik wonnen we de avond niet en verloren we zelfs flink wat muzikanten aan de carnavalsvereniging. Verslagen werd door ons toch besloten om met de Sound of Gassel opzoek te gaan naar nieuwe leden. Tijdens de optocht bleek echter dat we achter het net gevist hadden met onze mooie zelfgemaakte boot ‘de verdronken toeter’. Gelukkig kwamen, na deze zeer geslaagde carnaval, de verloren leden één voor één weer terug voor onder meer een Oktoberfest in Bennekom en de Gasselse kermis.

Helemaal uitgeput van het harde werk kwam eindelijk de vakantie met de zomerstop in zicht. Nu, na de zomerstop, zijn onze batterijen weer helemaal opgeladen en zaterdag 14 november is het zover, we gaan weer met vol gas op d’n zuuger er tegenaan, opzoek naar een nieuwe prins met het oog op een spetterende carnaval!

Doortocht Wandelvierdaagse in Gassel

De Nijmeegse Vierdaagse staat weer voor de deur. Voor de 99ste keer gaat de wandel prestatietocht weer van start van 21 t/m 24 juli 2015. Op de laatste dag van deze Internationale Vierdaagse Afstandsmars zullen wij als Hofkapel de Notenbalkers, tijdens de doortocht in Gassel, deze wandelaars opvrolijken met onze muziek.
Vanaf 7:30 uur tot ongeveer 10:30 uur zullen we verschillende soorten muziek ten gehore brengen en daar horen ook marsen bij, waarbij natuurlijk de Vierdaagse Mars zeker niet mag ontbreken. Iedereen is natuurlijk van harte welkom om te komen kijken en luisteren naar hoe wij in ons eigen dorp tijdens de doorloop er een leuk feestje van proberen te maken.

Oktoberfest in Bennekom

Zaterdag 27 juni spelen we in Bennekom tijdens hun Oktoberfest

Parkfeest in Mill

Zondag 17 mei gaan we spelen in Mill waar voor de 20e keer een Sound of Joeks plaats vind op het Landschappark.
Er zullen diverse kapellen aan deel nemen dus het kan niet anders dan een hele gezellige dag worden.

De Notenbalkers zullen 2x aan bod komen waarvan het de eerste keer rond de klok van 12.00uur zal zijn en de tweede keer rond de klok van 15.00 uur.

Zomerstop ten einde

Afgelopen gisteren was het dan eindelijk zo ver, Hofkapel de Notenbalkers heeft definitief een punt gezet achter de, eigenlijk te vroege, ingelaste zomerstop. Nu iedereen zijne en/of hare baterijen weer heeft opgeladen middels vakantietripjes, bankzaken doen, werken en andere werkzaamheden mocht het joeksseizoen weer van start gaan. En van start gegaan is het.

Wanneer een seizoen van start gaat hoop je kunt uitkijken naar een denderend seizoen. Bij ons was er één moment cruciaal; een prinswisseling. Niet dat er wat mis was met de scepterzwaaier van afgelopen jaar, maar langer dan een jaar tegen die dikke kop aankijken is meer dan genoeg. Gelukkig is het nog nooit in mensenheugenis voorgekomen dat er langer dan één periode één en dezelfde prins regeert. Meevallertje.

Spetterend zijn de Ezeltoeters uit hun zomerslaap ontwaakt wanneer Herrie von Tien de decennia oude Ezel op een Stokje in zijn bezit heeft genomen. Op het moment dat zijn vrouw, onze Judith, bekroond werd tot prinses is de kapel in zijn totaliteit ontwaakt. Op één na. Want zij wist het al lang. Ze is de gelukkige prinses van het Ezelrijk.

Enkele uren na de inauguratie van het nieuwe heerserskoppel ging het al bijna mis. De gehele financiële afdeling dreigde neer te gaan middels een broodje gehaktbal. Maar zoals een echt heerser het beaamt wist Heimlich Harrie zijn zaken bijeen te houden. Wat een held.

Seizoen 14-15 net van start, zomerstop ten einde, voormalig prins nu een ex-prins, normaal burger nu de nieuw prins. De Notenbalkers hebben er zin in!

Zomerstop

De carnaval heeft er nogal ingehakt bij de Ezelstoeters. Daarom kun je wel begrijpen dat de muzikale noodt van de man heeft doen besluiten een zomerstop in de lassen.

Veelal beginnen er in de lente nogal wat dingen op te bloeien en tot leven te komen, zo niet bij hofkapel de Notenbalkers. Net nadat de wilg aan zijn opmars qua bloeien begonnen is hebben de heren en vrouwen muzikanten van het dweilorkest, onder de rook van Nijmegen, besloten de instrumenten een aantal maanden aan de wilgen te hangen.

Hoe lang dit precies zal duren is nog niet bekend. Wel kan er met enige zekerheid gesteld worden dat de stop tenminste door zal gaan tot de kapel ergens uitgenodigd wordt waar het nodig joeksgeweld mee gemoeid dient te zijn. Als er dan ook de nodige biertjes bij genuttigd kunnen worden zou dat natuurlijk helemaal mooi meegenomen zijn. Want dat is wat de Ezels stiekem zeer hard nodig hebben om een zuiver klankje uit het desbetreffende instrument te krijgen.

Maar goed, niets is natuurlijk zeker. Het enige wat zeker is dat een blokfluit gemaakt is uit een blok hout, mits deze niet van plastic is want dan gaat die vlieger niet op. Genoeg geluld. Nu tijd voor serieuze praat. In november zal hofkapel “De Notenbalkers” zijn comeback maken in het carnavalsseizoen. Wellicht wordt er tussendoor ook nog eens hoog van de toren geblazen, maar we scheppen niet graag op over onze kwaliteiten. Tot horens!